Dokter Larijweg 21 - 7961 NL Ruinerwold

In de Lappenmand

Volksgeloof speelde vroeger een grote rol. Zo weerde een kruis op de karnton de duivel af en hielp een kastanje in de broekzak tegen reumatiek. De kwakzalver deed goede zaken: het Staphorster Boertje en Klazien uit Zalk zijn bekende kruidendokters uit de regio. De reguliere gezondheidszorg bestond uit de dorpsdokter, de wijkverpleegster en de vroedvrouw; zij waren geziene gasten in het dorp.
Dokter Larij was huisarts in Ruinerwold, maar ook gespecialiseerd in TBC en Lupus, mensen kwamen uit het hele land om zich hier te laten behandelen tegen deze akelige aandoeningen. In de tuin herinnert het recent opgeknapte TBC huisje aan de besmettelijke ziekte.
In Meppel ontstond in de 19e eeuw een bloeiende handel in kruiden. Brocades en Stheeman stonden aan het begin van wat nu een Japanse multinational is.
Deze expositie loopt als een rode draad door de boerderij, zowel op de expositiezolder, in het voorhuis en op de deel. In de wagenschuur vind u een grote verzameling instrumentaria van de vroegere veearts.