Perenverkoop

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Perenverkoop

5 oktober 2024 | 09:00

Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw worden de stoofpeertjes van de bomen aan de Dokter Larijweg verkocht aan de liefhebbers. Werden de peren eerst nog door gemeentearbeiders geoogst, nu mag men zelf de peren uit de boom plukken. Maar wel nádat deze boom gekocht is!

De perenbomen worden namelijk op de eerste zaterdag van oktober per opbod verkocht. De veilingmeester begint om 9 uur ’s ochtends ter hoogte van Dokter Larijweg 1 en loopt gedurende de dag de 7 kilometer lange weg af om alle bomen te verkopen. En dat zijn er heel wat! Er staan meer dan 12oo hoogstam stoofperenbomen langs de weg: Winterjan en Gieser Wildeman zijn bekende soorten, maar ook Zoete Brederode, Kleipeer, Kamperveentje en Winterlouwtje zijn voorbeelden van de oude rassen die hier nog te vinden zijn.

Bieden kan op een kavel, deze bestaat uit één grote of meerdere kleine bomen. Degene die het hoogst biedt, mag de stoofperen plukken. Daar heeft men de hele dag de tijd voor, maar: de peertjes die er zondag nóg hangen, mogen door iedereen geplukt worden!

Voor kinderen is er een aparte perenveiling die aan de andere kant van de Dokter Larijweg begint, aan de kant van Ruinen. Ook deze begint om 9 uur en is bedoeld om kinderen het principe van een veiling te leren. En om lekkere peertjes te bemachtigen. Want wat is er nou mooier dan je zelf gekochte peertjes ook zelf van de boom te halen?

Gegevens

Datum:
5 oktober 2024
Tijd:
09:00