Naast de vast expositie van de stijlkamers in het voorhuis en de rijtuigen en werktuigen op de deel en in de schuren, worden er geregeld nieuwe exposities ingericht.

 
EXPOSITIES 2022

In de lappenmand

Geneeskunde van magisch tot medisch

Behalve aan hygiëne en kwakzalverij wordt uitgebreid aandacht besteedt aan vorige pandemieën zoals de pest, de Spaanse Griep en Cholera . Het sterftecijfer was enorm, vergeleken met de corona nu. De reguliere gezondheidszorg bestond uit de dorpsdokter, de wijkverpleegster en de vroedvrouw, zij waren gezien gasten in het dorp. Dokter Larij was huisarts in Ruinerwold, maar ook gespecialiseerd in TBC en Lupus, mensen kwamen uit het hele land om zich hier te laten behandelen tegen deze akelige aandoeningen. in de tuin herinnert het recent opgeknapte TBC huisje aan de besmettelijke ziekte. Volksgeloof speelde vroeger een grote rol. Zo weerde een kruis op de karnton de duivel af en hielp een kastanje in de broekzak tegen reumatiek. De Kwakzalver deed goede zaken: het Staphorster Boertje en Klazien uit Zalk zijn bekende kruidendokters uit de regio. In Meppel ontstond in de 19e eeuw een bloeiende handel in kruiden. In Meppel stonden Brocades en Stheeman aan het begin van wat nu een Japanse multinational is.

Het varken is vet

Huisslachtingen vonden meestal plaats in de winter. De huisslager, meestal een bijbaantje van een man met ander seizoenswerk, kwam langs en het vetgemeste varken hing algauw aan de ladder. Dit werd gevierd met een borreltje. De boerin had de leiding bij de verwerking van het vlees, zij werd bijgestaan door haar meiden en familieleden. Het was veel werk, maar als alles achter de rug was, het vlees gepekeld, de worsten in de wiemel en het hammen in de rookkast hingen, was de boerin maar wat trots op de lekkere producten waar het gezin de hele winter van kon eten.